Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 68
Log in

ΡΟΣΤΕΡ

VOLLEYLEAGUE ΓΥΝΑΙΚΩΝ

AEK SM  ilisiakos logo  THIRA LOGKO  LAMIA SM  MARKOPOULO LOGO  ARIS LOGO   THETHIS LOGO   OLYMPIAKOS  panathinaikos  PAOK LOGO pefka APOLLONIOS

 VOLLEYLEAGUE ΑΝΔΡΩΝ

athlos  AOK LOGO milonas97 n  OLYMPIAKOS   panathinaikos  PAOK LOGO  pigasospolixnisbanner FOINIKAS NEWLOGO kalamata80 logo

Ιστορία

Ο Αθλητικός Όμιλος Φοίνικας Σύρου συστάθηκε σαν αθλητικό σωματείο το έτος 1980, ενώ το τμήμα βόλεϊ ξεκίνησε το 1984. Από τότε αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα βόλεϊ με τμήματα ανδρικού, εφηβικού και παιδικού αλλά και γυναικείου, κορασίδων.

Το καταστατικό του εναρμονίστηκε πρόσφατα με τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου 1725/1999 περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού.

 

Οι πρώτες διακρίσεις

Συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα Κυκλάδων αμέσως μετά την ίδρυσή του και από την αρχή δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα τμήματα υποδομής. Η στήριξη της διοίκησης και η αγάπη των φιλάθλων του νησιού οδήγησαν στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος το 1992, καθώς και σε άλλα 5 πρωταθλήματα στη συνέχεια, με τελευταίο αυτό του 1999.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να ανέβει το 2000 στη Γ' Εθνική κατηγορία, γεγονός σημαντικότατο για τα αθλητικά δεδομένα του νομού Κυκλάδων. Την ίδια χρονιά, καταφέρνει και κατακτά το πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα την αυτόματη άνοδο στη Β' Εθνική κατηγορία.

Οι επιτυχίες του σωματίου συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας το 2005 και την απευθείας άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία.

 

Η συμμετοχή στην Α2

Την περίοδο 2005-06, αν και πρώτη του στην Α2, ο Φοίνικας κατακτά τελικά την τρίτη θέση (πίσω από ΑΕΚ και Άρη), χάνοντας μάλιστα την άνοδο στην Α1 στην ισοβαθμία με το δεύτερο Άρη. Την περίοδο 2006-07, οι νησιώτες τερματίζουν πάλι στην τρίτη θέση, αλλά αρκετούς βαθμούς μακρία από Κηφισιά και Μίλωνα, που πήραν την άνοδο.

Η δικαίωση έρχεται την περίοδο 2007-08, με το Φοίνικα να τερματίζει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και να εξασφαλίζει τελικά το εισιτήριο της ανόδου μέσα από τη διαδικασία των play off, νικώντας στους ημιτελικούς τους Ίωνες (με 2-1 νίκες) και στους τελικούς την Ορεστιάδα (με 3-2 νίκες). Έτσι, ο Φοίνικας γίνεται η πρώτη ομάδα από το νομό Κυκλάδων που αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία πρωταθλήματος σε οποιοδήποτε άθλημα της χώρας.

 

Η μεγάλη πορεία στην Α1

Η περίοδος 2008-09 ξεκινά, με την ομάδα να έχει ως βασικό της στόχο την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία. Το τέλος, όμως, του πρώτου γύρου βρίσκει το Φοίνικα στην όγδοη θέση της βαθμολογίας, έχοντας πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις ιδιαίτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια. Έτσι, κέρδιζει την είσοδο του στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου χάνει από τον μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού Παναθηναϊκό. Στο πρωτάθλημα, πραγματοποιεί έναν εξαιρετικό δεύτερο γύρο με 7 σερί νίκες (κερδίζει κατά σειρά εκτός έδρας Ηρακλή, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό) και τερματίζει τελικά στην 6η θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια.

Στην προημιτελική φάση των play off, χάνει στις λεπτομέρειες την πρόκριση στους ημιτελικούς από την Ε.Α. Πατρών (1-2 νίκες) και αγωνίζεται πια μόνο για τις θέσεις 5-8. Με μεγάλες εμφανίσεις, ξεπερνά Λαμία (2-0 νίκες) και Άρη (2-1 νίκες και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας), τερματίζει στην 5η θέση της τελικής βαθμολογίας και κερδίζει την είσοδο στο Challenge Cup της περιόδου 2009-10, στην παρθενική του εμφάνιση στα «μεγάλα σαλόνια».

 

Κατρακύλα και υποβιβασμός στην Α2

Την αγωνιστική περίοδο 2009-2010, η διοίκηση του Φοίνικα πραγματοποιεί πολλές αλλαγές στο ρόστερ σε σχέση με την προηγούμενη εκπληκτική σεζόν και η ομάδα μένει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, κάτι που την οδηγεί στον υποβιβασμό στην Α2 κατηγορία.

Ωστόσο, ο Φοίνικας αγωνίζεται στο Challenge Cup στα τέλη του 2009, αλλά αποκλείεται από την Αζερνέφτ Μπακού. Νίκησε με 3-2 σετ στην Ερμούπολη, αλλά έχασε στον επαναληπτικό στο Αζερμπαϊτζάν με 3-1 και έτσι έμεινε εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας.

Το καλοκαίρι του 2010, η νέα -πια- διοίκηση του συλλόγου προχωράει σε σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ της ομάδας με σκοπό την επάνοδο στην Α1 κατηγορία.

 

Η συνολική πορεία του Φοίνικα Σύρου:

2000-2001: Άνοδος στην Β’ Εθνική κατηγορία με προπονητή τον Γιώργο Αλτουβά.

2004-2005: Άνοδος στην Α2 κατηγορία με προπονητή τον Νίκο Διάκο.

2005-2006: Κατάταξη στην 3η θέση με παρολίγον άνοδο στην Α1 (χρειαζόταν 2 σετ), χάνοντας τελικά με 3-1 επί της αδιάφορης ΑΕΚ σε ένα δραματικό 4ο σετ (38-36).

2006-2007: Επιτυχής παραμονή στην Α2 κατηγορία.

2007-2008: Θριαμβευτική άνοδος στην Α1 κατηγορία.

2008-2009: Κατάταξη στην 5η θέση και ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Challenge Cup, έπειτα από μια ονειρική και ανεπανάληπτη σεζόν.

2009-2010: Έμεινε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και υποβιβάστηκε στην Α2 κατηγορία.

 

* Ευχαριστούμε τον πρώην αθλητή της ομάδας, Αντώνη Στεφάνου για τη συμμετοχή του στην καταγραφή της ιστορίας του Φοίνικα, αλλά και για το υλικό για τη δημιουργία των ρόστερ του συλλόγου.

 
email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.